Nákupní košík
Celkem 0 Kč
Košík je prázdný
Menu e-shopu klikni zde

Wasabi: Pěstování japonského koření doma

Bonsai-Shop.cz BLOG SOUTĚŽE Wasabi: Pěstování japonského koření doma

Wasabi, známé také jako japonský křen, je oblíbené koření, které dodává pokrmům pikantní a svěží chuť. Původ rostliny Wasabia japonica sahá do Japonska, kde se pěstuje již po staletí, především kvůli svému charakteristickému aroma a chuti. Pěstování wasabi doma může být výzvou, ale s vhodným přístupem a péčí je to možné. V tomto článku vám přínášíme návod jak na to.


Wasabi je trvalka patřící do čeledi Brassicaceae, stejně jako kapusta, hořčice nebo ředkvičky. Přirozeně roste v chladných horských potocích v Japonsku, což ovlivňuje jeho nároky na pěstování.

Teplota a umístění
Wasabi preferuje chladnější teploty, ideálně mezi 8 a 20°C. V teplejším klimatu je vhodné rostlinu umístit na místo, kde je chráněna před přímým sluncem a vysokými teplotami, například v polostínu.

Zalévání a vlhkost
Wasabi vyžaduje pravidelné zalévání, aby substrát zůstal stále vlhký, ale ne přemokřený. Vysoká vlhkost okolního prostředí je prospěšná, můžete tedy rostlinu pravidelně rosit vodou.

Hnojení a hnojivo

Rostlina potřebuje pro svůj růst bohatou výživu. Doporučuje se použít hnojivo bohaté na dusík. Hnojit byste měli jednou za měsíc během vegetačního období, v zimě můžete hnojení omezit.

Přesazování a substrát
Wasabi roste nejlépe v bohatém, dobře odvodněném substrátu s neutrální až mírně kyselou pH hodnotou. Přesazování je vhodné provádět na jaře, kdy rostlina začíná nový růstový cyklus. Při přesazování buďte opatrní na kořenový systém, který je poměrně křehký.

Zde je několik tipů, jak wasabi použít:
- Čerstvé wasabi: Když je vaše wasabi rostlina dostatečně velká, můžete začít sklízet její kořeny. Wasabi se tradičně strouhá na jemném oroshigane (japonském struhadle), ale můžete použít i jemnou stranu běžného struhadla. Čerstvě nastrouhané wasabi je nejlepší podávat okamžitě, protože po několika minutách ztrácí na intenzitě.
- Wasabi pasta: Pokud nemáte struhadlo, můžete wasabi rozmělnit v hmoždíři do hladké pasty. Toto je ideální pro použití v sushi, sashimi nebo jako doplněk k japonským nudlím.
- Wasabi listy a stonky: Nejen kořen, ale i listy a stonky wasabi se dají jíst. Mohou být použity v salátech, jako koření nebo mírně blanšírovány.
- Marinády a dresinky: Wasabi můžete přidat do marinád a dresinků, aby jste jim dodali pikantní a osvěžující chuť.
- Maso a ryby: Trochu nastrouhaného wasabi můžete přidat na steak nebo rybu před pečením či grilováním.
Wasabi máslo: Smíchejte nastrouhané nebo pastové wasabi s měkkým máslem a máte skvělý doplněk k pečeným bramborám nebo k toastu.
- Sushi a sashimi: Tradičně se wasabi podává s sushi a sashimi, kde se mírně smíchá s sójovou omáčkou nebo se přiloží k jednotlivým kouskům ryb.

Pěstování wasabi doma vyžaduje trpělivost a péči, zejména co se týče udržení správné teploty, vlhkosti a výživy. Pokud se vám podaří vytvořit pro wasabi vhodné podmínky, můžete se těšit na sklizeň tohoto jedinečného koření, které oživí vaření a přinese kousek Japonska do vaší kuchyně. Zde zakoupíte WASABI.

Wasabi: Pěstování japonského koření doma

Chcete být informováni o novinkách našeho webu?
Přihlašte se k odběru novinek na Váš e-mail!

logakaret1 © 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program

Partner ID:

Podpora citrus shop

 

 

Citrusy doprava zdarma