Když se řekne citrus, většina z nás si představí žlutý citron nebo oranžový pomeranč. Svět citrusů je však mnohem pestřejší a barevnější, než by se na první pohled mohlo zdát. Příroda, podpořená šlechtitelským umem člověka, vytvořila fascinující škálu barevných variant, které okouzlí nejen svým vzhledem, ale i jedinečnou chutí a aromatem. Pojďme společně prozkoumat tuto pestrobarevnou paletu citrusových plodů, které mohou ozvláštnit vaši zahradu i kuchyni.
Krvavé pomeranče – rubínové poklady Středomoří
Mezi nejznámější barevné citrusy patří bezesporu krvavé pomeranče. Jejich dužina má charakteristické červené až temně purpurové zbarvení, které je způsobeno přítomností antokyanů – přírodních barviv s antioxidačními účinky. Nejslavnější odrůdou je sicilský 'Moro' s intenzivně zbarvenou dužinou připomínající malinový džem a komplexní chutí kombinující sladkost s jemnými malino-višňovými tóny. Další oblíbené odrůdy 'Tarocco' a 'Sanguinello' nabízejí různou intenzitu zbarvení a chuťové profily. Pro vývoj červeného zbarvení je důležitý teplotní kontrast mezi denními a nočními teplotami, což vysvětluje, proč se těmto citrusům tak dobře daří v oblasti Středomoří.
Růžové citrony – nejen dekorativní rarita
Méně známé, ale o to zajímavější jsou růžové citrony. Odrůda 'Pink Lemon' (Citrus limon 'Variegated Pink') překvapí nejen růžovou dužinou, ale i atraktivně panašovanými zelenobílými listy a zeleno-žlutě pruhovanou kůrou mladých plodů. Přestože je dužina zbarvená do růžova, chuťově se příliš neliší od klasických citronů – je stejně kyselá a aromatická. Tato odrůda je oblíbená nejen pro své kulinářské využití, ale i jako dekorativní rostlina. V domácích podmínkách je poměrně nenáročná na pěstování a při správné péči může plodit i v bytě nebo na terase.
Rangpur – oranžová limeta s červeným překvapením
Fascinujícím citrusem je také Rangpur (Citrus × limonia), někdy označovaný jako mandarin-limetka nebo červená limeta. Tento hybrid nabízí plody, které vypadají jako malé mandarinky s tenkou, snadno loupatelnou kůrou oranžové barvy. Uvnitř však překvapí sytě oranžovou až načervenalou dužinou s výrazně kyselou chutí připomínající spíše limetu než mandarinku. Rangpur je oblíbený v asijské kuchyni a stále častěji nachází uplatnění i v moderní mixologii pro přípravu exotických koktejlů. Jako pokojová rostlina je středně náročný na pěstování a v dobrých podmínkách bohatě plodí.
Buddha's Hand – bizarní krása v citronové žluté
Ačkoliv není barevně odlišný od běžného citronu, nesmíme v přehledu neobvyklých citrusů opomenout Buddha's Hand (Citrus medica var. sarcodactylis). Tento citrus neprodukuje klasické plody s dužinou, ale bizarní výrůstky připomínající prsty, které jsou tvořeny prakticky jen kůrou. Ta je intenzivně aromatická a používá se především k ochucení pokrmů a nápojů. V Asii je tato odrůda považována za symbol štěstí a často se používá jako vonná dekorace v chrámech a domácnostech. Pěstování není složité, ale rostlina vyžaduje teplé a slunné stanoviště.
Limequat - žlutozelený křížený skvost
Pokud hledáte něco mezi citronem a limetkou, limequat je přesně pro vás. Tento půvabný hybrid vznikl křížením limetky a kumkvátu a nabízí malé, kulaté až lehce oválné plody se světle žlutozelenou kůrou. Dužina je svěží, šťavnatá a kombinuje kyselost limetky s jemnou sladkostí kumkvátu. Stejně jako u kumkvátu lze konzumovat celé plody včetně kůry, což z nich dělá zajímavou přísadu do salátů, dezertů nebo domácích marmelád. Limequat je poměrně nenáročný na pěstování a díky kompaktnímu vzrůstu je ideální pro menší prostory. Rostlina často kvete a plodí několikrát do roka, takže poskytuje nejen okrasnou hodnotu, ale i pravidelnou sklizeň.
Australský finger lime - přírodní molekulární gastronomie
Zcela unikátním citrusem je australský finger lime (Citrus australasica), někdy označovaný jako kaviárový citrus. Tento původem divoce rostoucí australský druh produkuje podlouhlé, prstovité plody v různých barvách od světle zelené přes žlutou až po tmavě fialovou. Skutečné překvapení však přichází po rozkrojení - dužina je tvořena drobnými kuličkami připomínajícími kaviár, které při skousnutí explodují a uvolňují svěží citrusovou šťávu. Tato přírodní "molekulární gastronomie" učarovala šéfkuchařům po celém světě. Pěstování v domácích podmínkách je náročnější, rostlina vyžaduje vyšší vzdušnou vlhkost a kyselejší substrát, ale její jedinečnost stojí za extra péči.
Yuzu - žlutozelený poklad japonské kuchyně
Yuzu (Citrus junos) sice na první pohled připomíná menší hrbolatý grapefruit se žlutozelenou kůrou, ale jeho aroma a chuť jsou naprosto jedinečné. Tento japonský citrus kombinuje vůni mandarinky, grapefruitu a limetky s jemným květinovým nádechem. Přestože dužina není příliš šťavnatá a obsahuje mnoho semen, kůra a šťáva jsou nenahraditelnou součástí asijské kuchyně. V Japonsku se yuzu tradičně používá i pro aromatické koupele během zimního slunovratu. Jako pěstitelská rarita se yuzu těší stále větší popularitě i v Evropě. Je poměrně odolný vůči chladu a může krátkodobě snést i lehké mrazy, což z něj dělá zajímavou volbu pro otužilejší zahrádkáře.
Bergamot - zelený poklad parfumérů a čajových mistrů
Bergamot (Citrus bergamia) je možná nejvoňavějším ze všech citrusů. Jeho žlutozelené až zelené plody nepříliš vynikají jako stolní ovoce, ale esenciální oleje obsažené v kůře jsou základem slavného čaje Earl Grey a nenahraditelnou složkou mnoha parfémů. Intenzivní, sladce kořeněná vůně s květinovými tóny činí z bergamotu vyhledávanou aromatickou rostlinu. Plody se sklízejí ještě nedozrálé, kdy je koncentrace vonných látek nejvyšší. Jako pokojová rostlina vyžaduje bergamot hodně světla a tepla, ale při správné péči může být ozdobou bytu i díky svému hustému olistění a pravidelné koruně.
Mamelon - citrónově žlutý bradavičnatý unikát
Mezi vizuálně nejzvláštnější citrusy patří bezesporu Mamelon (Citrus medica var. sarcodactylis 'Mamelon'), příbuzný Buddha's Hand. Jeho citrónově žluté plody jsou pokryty výraznými bradavičnatými výrůstky, které připomínají korálový útes. Pod hrbolatou kůrou se však skrývá překvapivě sladká, aromatická dužina s minimem kyselosti, což je u citronů neobvyklé. Mamelon se tradičně pěstuje v jihovýchodní Asii, kde se používá jak pro kulinářské účely, tak v tradiční medicíně. Pro pěstitele představuje zajímavou výzvu - není náročný na pěstování, ale jeho bizarní vzhled z něj dělá nepřehlédnutelný kousek každé citrusové sbírky.
Barevné citrusy v domácích podmínkách
Pěstování barevných citrusů v našich podmínkách není nemožné, ale vyžaduje určité znalosti a podmínky. Všechny zmíněné druhy lze pěstovat jako kontejnerové rostliny, které v létě umístíme ven a na zimu přesuneme do světlé, chladnější místnosti. Klíčem k úspěchu je kvalitní, propustný substrát, dostatek světla, přiměřená zálivka a pravidelné přihnojování. Většina barevných citrusů je dostupná v podobě roubovaných rostlin, které plodí dříve než semenáčky. Investice do kvalitní rostliny od specializovaného pěstitele se vyplatí – získáte nejen zajímavý prvek do své sbírky, ale i zdroj neobvyklých plodů pro kulinářské experimenty.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program