Nákupní košík
Celkem 0 Kč
Košík je prázdný
Menu e-shopu klikni zde

Calamondin: Malý citrus s velkými možnostmi

Bonsai-Shop.cz BLOG SOUTĚŽE Calamondin: Malý citrus s velkými možnostmi

Calamondin, též známý jako Citrofortunella microcarpa, je fascinující malý citrus, který skýtá velké možnosti. Tento rostlinný klenot, který je křížencem mezi mandarinkou a kumquatem, je nejen okouzlující pro oko, ale i jeho plody jsou neuvěřitelně všestranné. V následujícím textu se dozvíte více o pěstování této rostliny a použití její plodů.


Pěstování Calamondinu

Calamondin je relativně nenáročný na pěstování a je ideální pro začínající zahradníky nebo ty, kteří chtějí přidat trochu exotiky do svého domova či zahrady.
- Stanoviště a světlo: Tento citrus miluje slunce, proto mu vyhraďte místo, kde bude mít dostatek přímého slunečního světla. V interiéru umístěte rostlinu blízko okna směřujícího na jih nebo západ.
- Zalévání - Calamondin vyžaduje pravidelné, ale mírné zalévání. Půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Důležité je zajistit dobrou drenáž, aby nedocházelo k hnilobě kořenů.
- Hnojení - Během vegetačního období, které trvá od jara do podzimu, je důležité rostlinu pravidelně hnojit hnojivy určenými pro citrusy. To podpoří její růst a plodnost.
- Přezimování - Calamondin není plně mrazuvzdorný. V chladnějších klimatických podmínkách je třeba rostlinu na zimu umístit dovnitř, kde teplota neklesne pod 10 °C.

Použití plodů

Použití plodů calamondinu je překvapivě rozmanité, a přestože jsou tyto plody ve srovnání s jinými citrusy menší, jejich potenciál je vskutku obrovský. V kuchyni plody calamondinu září jako malé sluníčka, přinášející svěží vítr do mnoha receptů. Jejich výrazná kyselá chuť je jako stvořená pro přidání života a hloubky chutí všemožným pokrmům. Je možné je využít k dozdobení a dochucení rybích filé či kuřecích pokrmů, kde dodají šťavnatost a aroma, jež se táhne od talíře až k našim smyslům. Saláty obohacené o kousky calamondinu nebo jeho šťávy se promění v osvěžující požitek, který si budete chtít vychutnat znovu a znovu.

Není to však jen o přímé konzumaci. Z těchto plodů lze v domácích podmínkách vyrobit marmeládu s příchutí, která je tak jedinečná, že její náznaky v domácím pečivu nebo dezertech přináší hostům zážitek, o kterém budou mluvit ještě dlouho po opuštění vašeho stolu. Sirupy z calamondinu mohou posloužit jako poleva pro dorty nebo jako osvěžující přísada do letních koktejlů. A jako náhrada za citron? Tady calamondin zcela vynikne, protože jeho chuť je dostatečně silná a specifická, aby nahradila tradiční citrusy v receptech, když je třeba.

Ale calamondin své využití nachází i mimo kulinářskou sféru. Z jeho plodů lze vytvořit účinné přírodní čisticí prostředky, které nejen že rozpustí nevzhledné mastné skvrny, ale také dezinfikují povrchy, osvěží vzduch svou citrusovou vůní a dají vaší domácnosti pocit čistoty a svěžesti. A co se zdraví týče, calamondin se může pochlubit obsahem vitamínu C a dalších antioxidantů, které jsou zásadní pro posílení imunitního systému. Jeho šťáva má antiseptické a antivirové vlastnosti, a tak se stala součástí tradiční medicíny v některých kulturách, kde se využívá jako přírodní lék na různé neduhy.

Calamondin tedy není jen okouzlující rostlina, ale jeho plody nabízejí širokou paletu využití. Ať už se rozhodnete pěstovat calamondin pro jeho estetickou hodnotu nebo pro praktické využití jeho plodů, určitě přidáte do svého života trochu slunce a exotiky. Zde zakoupíte citrus CALAMONDIN.

Calamondin: Malý citrus s velkými možnostmi

Chcete být informováni o novinkách našeho webu?
Přihlašte se k odběru novinek na Váš e-mail!

logakaret1 © 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program

Partner ID:

Podpora citrus shop

 

 

Citrusy doprava zdarma