Hruškovec přelahodný je ovocný, exotický strom, jehož plody – peckovice s jedním semenem známe jako avokádo. U nás si jej můžeme vypěstovat jako pěknou pokojovou rostlinku.
Stále zelený strom pochází z jihu Mexika, kde dosahuje výšky až 20 metrů. Během kolonizace se rozšířil do Indie, na jih Afriky nebo na Kanárské ostrovy. Později se začal pěstovat na plantážích slunné Kalifornie. Na našem kontinentu jej najdeme ve Španělsku nebo v Řecku. Je jednou z nejstarších pěstovaných kulturních rostlin, kterou indiáni používali jako osvědčené afrodiziakum. Rod Persea zahrnuje nejméně padesát druhů rostoucích převážně v tropické a subtropické části Střední a Jižní Ameriky. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je zhruba 120 plodů.
Neopadavé listy rostliny jsou lesklé, mají kopinatý vejčitý až elipsovitý tvar. Rostou střídavě na 1 – 5 cm dlouhé stopce. Malé květy vyrůstají v bočních a vrcholových okolících. Plod avokáda má oválný, hruškovitý tvar a je velké od sedmi do dvaceti centimetrů. Silná lesklá a kožovitá slupka má zelenou až tmavě fialovou barvu. Uvnitř se nachází nažloutlá dužina. Má máslovitou konzistenci, mírně oříškovou chuť a je bez vůně. V jejím středu najdeme tvrdé, žlutohnědé jádro o velikosti 3 – 5 cm.
V našich podmínkách pěstujeme Hruškovec přelahodný spíše pro dekorativní účely a to buď doma v květináči, nebo v zimní zahradě. Přes léto jej můžeme přemístit na balkon nebo do zahrady. Pozor na přímé sluneční paprsky. Zemina by měla být propustná, mírně kyselá. Nebude se mu dařit v těžké a jílovité půdě. Avokádo je vlhkomilná rostlinka, ale nesnáší přemokření. Substrát udržujeme mírně vlhký, zaléváme ideálně dešťovou vodou. V zimě zálivku omezíme. Svědčí mu rozptýlené světlo i mírný polostín. Optimální teplota pro pěstování je nejméně 20 °C. Jelikož rostlina potřebuje vysokou vzdušnou vlhkost, pravidelně ji rosíme. Přihnojujeme jednou za 14 dní tekutými hnojivy na citrusy. Je dobré ji průběžně tvarovat řezem, tím podpoříme větvení rostliny a dosáhneme košatého tvaru. Za ideálních podmínek, což je teplo a vlhko, mohou plody vyrůst na šestileté rostlině. Květy opylujeme štětečkem. Plody dozrávají za 5 – 14 měsíců po opylení. Zralost avokáda poznáme podle barvy slupky. Čím je tmavší, tím lépe. Necháváme je dozrát při pokojové teplotě.
Avokádo obsahuje velké množství vitamínů C, E, K, B3 a B5. Je bohatým zdrojem minerálních látek, jako jsou hořčík, draslík a fosfor. Dužina neobsahuje téměř žádný cukr, ale vysoké množství zdravých tuků, které snižují cholesterol. Ocení ho všichni, kdo trpí na křeče z nedostatku magnesia, diabetici, lidé s chorobami srdce, nebo vegetariáni. Díky složení mastných kyselin jsou avokádové oleje velmi oblíbené v kosmetice. Mají silné antioxidační vlastnosti a podporují regeneraci buněk pokožky. Z přezrálého plodu si můžeme i doma vyrobit výživnou pleťovou masku.
Olej z avokáda se používá i v kuchyni jako zdravé rostlinné máslo. Vzhledem k tomu, že samotný plod nemá nijak výraznou chuť, můžeme jej využít k přípravě slaných i sladkých pokrmů. Dužina se konzumuje syrová. Dochucuje se solí, pepřem nebo citronovou šťávou. Avokádo je skvělé do salátů. Výtečně chutná v kombinaci s ananasem.
Hruškovec přelahodný je díky atraktivním listům velmi dekorativní rostlinka. I když se plodů avokáda nedočkáte, bude Vám dělat radost.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program