Cocoloba
(Coccoloba uvifera)
Cocoloba je stálezelený strom s nízkým kmenem a horizontálně rozloženými větvemi, který v tropických oblastech Karibiku dosahuje výšky až 15 metrů. V našich podmínkách cocolobu pěstujeme v nádobách jako bohatý keř dorůstající výšky 1 metr. Tuto zajímavou a atraktivní rostlinu řadíme do čeledi rdesnovitých. Vzdáleně připomíná známou křídlatku japonskou. Rod Coccoloba čítá přes 100 druhů.
Cocoloba je rostlina, která u nás zatím není příliš známá. Střídavé, lesklé, temně zelené a kožovité listy mají krátký řapík. Jsou tuhé, široké až 20 cm. Čepel mají široce srdčitou a zaoblenou, s výraznou žilnatinou. Mladé listy jsou zbarveny bronzově a naopak odcházející listy se před tím, než z rostliny opadnou, zbarví krásně do červena. Drobné, vonné, světlounce zelené kvítky, připomínající zvonečky, vyrůstají v hroznech dlouhých 15 až 30 cm z kratších postranních větviček. Plodem cocoloby je semeno – oříšek, ten se ale nekonzumuje. Jedlá je tenká dužnina, která toto semeno obklopuje. Takže plody připomínají 2 cm velké peckovice. Po úplném dozrání mají tmavě červenofialovou barvu. Dozrávají však postupně a z hroznů se oddělují jednotlivě. Fialová nebo červená dužnina je šťavnatá, sladkokyselé až kyselé chuti.
Při pěstování cocoloby (Coccoloba uvifera) se vyvarujeme těžké zeminy. Volíme spíše písčitý, lehký, výživný a dobře propustný substrát. Hnojíme v období vegetace jednou za 2 – 3 týdny a pravidelně zaléváme. Cocoloba snese krátkodobý přísušek. Z počátku roste pomalu, proto ji nemusíme každoročně přesazovat. V pozdějších letech ji přesazujeme tehdy, když prokoření nádobu. Cocoloba není mrazuvzdorná! V teplém létě ji můžeme vynášet na balkon nebo na terasu, kde ji postavíme mimo přímý sluneční úpal. V interiéru rostlinu umístíme co nejvíce ke světlu a pravidelně rosíme. V zimě teplota nesmí klesnout pod 18°C. Protože je cocoloba tropická rostlina, doporučujeme vyhřívaný skleník, kde se jí bude dařit nejlépe.
Cocolobu lze množit pomocí semen, která klíčí několik týdnů. Můžeme vyzkoušet také řízkování. Tvarování provádíme až u starších rostlin.
Zajímavost: také ve své domovině se cocoloba pěstuje především jako okrasná parková dřevina, která poskytuje stín. Na pobřežích tvoří rozsáhlé porosty. Plody lze konzumovat syrové i tepelně zpracované. V Karibiku z nich místní připravují lahodné víno, odtud také pochází název „mořské víno“. Kmen cocoloby obsahuje řadu tříslovin, kterých se využívá v lidové medicíně.
Tel: (+420) 774 721 757
info@citrus-shop.cz
Citrus shop zahradnictví
Legionářů 2
Hodonín
695 01
Otevřeno:
Po-Pá 9-17
So 9-11:30
© 2025 Citrus-shop.cz - Partnerský program